Skip to content
Érdekel a művészet? Merülj el a Google Arts & Culture világában!

Érdekel a művészet? Merülj el a Google Arts & Culture világában!

A Google Arts & Culture egy olyan online platform, ami lehetővé teszi, hogy felfedezzük, jobban megismerjük a világ művészeti és kulturális alkotásait, mindezt ingyenesen, csupán pár kattintással. Történeteket, érdekességeket olvashatunk a művészekről, az alkotásokról, bejárhatjuk a világ leghíresebb múzeumait, galériáit és kulturális helyszíneit.

A virtuális séták, érdekes történetek mellett számos játékot is kipróbálhatunk. Kicsikre és nagyokra egyaránt gondoltak a készítők – így mindenki játékos módon tanulhat, készíthet remekműveket, vagy éppen önarcképet egy adott stílusban.

Érdemes ellátogatni a platformra, elmerülni ebben az online világban és kipróbálni a különböző funkciókat, megismerkedni a világ leghíresebb alkotásaival, vagy éppen felfedezni új művészeket, stílusokat, recepteket. Bevallom engem beszippantott!

Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem minden tudnivalót a platformról és az izgalmas játékokról (a teljesség igénye nélkül, mert elképesztően sok játék közül választhatunk).

Ha kíváncsi vagy mi minden vár még rád a Google Arts & Culture világában olvasd el a bejegyzés többi részét is!

Érdekességek a Google Arts & Culture-ről

A Google Arts & Culture a Google ingyenes szolgáltatása, amin már 2009-ben elkezdtek dolgozni, azzal a céllal, hogy elérhetővé tegyék mindenki számára a világ alkotásait anélkül, hogy el kellene utaznunk a világ másik végére.

A platform a Google „20%-os idő” projektjeként indult, ami arra ösztönözte a dolgozókat, hogy az idejük 20%-ban saját, innovatív, érdekes projekteken dolgozzanak.

A felület végül 2011-ben indult útjára, együttműködve 17 nemzetközi múzeummal és azóta folyamatosan fejlesztik, bővítik tartalommal, funkciókkal.

Az együttműködések részeként virtuálisan tekinthetjük meg a partnermúzeumok galériáját, fedezhetjük fel a műalkotásokat – ehhez a funkcióhoz a Google Street View technológiáját használják fel.

Manapság pedig több, mint 2000 múzeummal és közel 32.000 műalkotással ismerkedhetünk meg. A platform jelenleg 18 nyelven érhető el, beleértve az angol, japán, francia, olasz és indonéz nyelveket is.

Legfontosabb funkciók – mit tud a platform?

Az egyik legfontosabb funkciója a Google Arts & Culture-nek, az a hatalmas gyűjtemény kínálat, ami több ezer műalkotást foglal magába a világ minden tájáról. Már a nyitó oldalon ellátogathatunk az aznap ajánlott múzeum egyikébe és megnézhetjük az alkotásokat, vagy választhatjuk azt, hogy érdekességeket olvassunk az adott múzeum 1-1 alkotásáról. Ezek a művek lehetnek festmények, szobrok, kéziratok, fényképek és még sok más.

A felhasználók könnyen böngészhetnek a különböző kategóriák, művészek vagy stílusok alapján. Ez mind lehetővé teszi a művészet iránt érdeklődők számára, hogy felfedezzék és tanulmányozzák azokat a műveket, amiket kedvelnek, vagy érdekli őket, anélkül, hogy utazniuk kellene.

Google Arts & Culture főoldal
Főoldal – nap múzeuma

Egy másik nagyon érdekes része a felületnek a „Keresés” opció – ez lehetővé teszi számunkra, hogy specifikusan keressünk műalkotásokat, művészeket vagy témákat. Például, ha a barokk festészet iránt érdeklődünk egyszerűen beírhatjuk a kifejezést a keresőmezőbe és számos művet láthatunk ebből az időszakból. Mindez lehetővé teszi, hogy gyorsan megtaláljuk azt a művet vagy információt, ami érdekel minket anélkül, hogy hosszabb időt fordítanánk a keresésre és az információk kigyűjtésére.

Google Arts & Culture - keresés
Keresés funkció – ‘barokk’

Harmadikként pedig, ami szerintem a legizgalmasabb, az a virtuális séták lehetősége. Ezzel interaktívan fedezhetünk fel helyszíneket és ismerhetünk meg alkotásokat, különböző kultúrákat. Olyan, mintha mi magunk sétálnánk végig a múzeum folyosóin és kiállítótermein elkerülve a tömeget, mindezt az év bármely napján és órájában. A virtuális túrák rendkívül élethűek és részletesek – közelebbről is megcsodálhatjuk a műveket, megismerhetjük a helyszíneket, történeteket, az alkotások kulturális hátterét.

Google Arts & Culture - virtuális séta
Virtuális séta a világ bármely pontján

Játékok

Színezők:

A játékok között számos színezőt találhatunk, különféle tematika, stílus szerint. Kiszínezhetjük a híres festményeket, képzőművészeti alkotásokat, de akár saját karakterünket is egy adott stílus szerint. A játék során nem kell csupán az emlékezetünkre hagyatkozni, elérhető egy súgó rész is, ami megmutatja, hogyan is néz ki az eredeti mű.

Természetesen nincs megszabva, hogy milyenre színezünk egy-egy alkotást, így bátran elengedhetjük a fantáziánkat. A kész festményünket pedig le is tölthetjük, vagy megoszthatjuk barátainkkal, ismerőseinkkel.

Google Arts & Culture - színezés
Színezés kicsiknek és nagyoknak

Kvízjátékok:

A kvízjátékok közül nekem a ’Geo Artwork’ tetszett a legjobban. Ennek lényege, hogy megtaláljuk a világtérképen, hogy hol is készült egy-egy műalkotás. Először választhatunk, hogy milyen kategóriában szereplő műtárgyakat szeretnénk keresni: könyv, festmény, szobor, ruházat/textil, helyszín vagy vegyesen minden.

Ezt követően megjelenik egy kép az adott alkotásról és a világtérképen mozogva el kell helyeznünk azt. A játék a kilométereket veszi figyelembe és aszerint pontoz, hogy mennyire közel vagy távol sikerült tippelnünk. Egy kör 5 fordulóból áll, azaz 5 alkotás eredetét kell tudnunk – a játék végén pedig egy összesítést is láthatunk az elért eredményünkről.

Google Arts & Culture - kvízjáték
Geo Artwork – kvízjáték

Puzzle:

A kirakósok között is számos variáció közül választhatunk. Kirakhatjuk például a Cseh Nemzeti Könyvtár alkotásait és megismerhetjük a háttértörténetüket, vagy a milánói dóm egyes részeit és oldhatjuk meg a rejtélyeket. A kisebbek pedig egy-egy ünneppel kapcsolatos (pl. húsvét) kirakóssal is játszhatnak.

Google Arts & Culture - puzzle
Puzzle

3D Agyagozás:

A ’3D Pottery’ elnevezésű játékban igazi fazekasmesternek érezhetjük magunkat. Kiválaszthatjuk melyik híres, ókori vázát szeretnénk újra alkotni, majd lépésről-lépésre végig vezet minket a játék a teljes folyamaton. Miután elkészültünk a vázánkkal az AI pontozza aszerint, hogy mennyire hasonlít az eredeti műre a mi alkotásunk.

Google Arts & Culture - agyagozás
3D Pottery – agyagozás

Egyéb funkciók, amiket érdemes kipróbálni

Alkotások színek alapján:

Ezzel a funkcióval már a főoldalon találkozhatunk. Kiválasztva a kedvenc színünket, a platform kilistázza nekünk a közel 100 000 műalkotás közül azokat, amik azzal a színnel/színárnyalattal készültek. Itt szabadon böngészhetünk és tudhatunk meg olyan információkat 1-1 festményről, mint hogy ki alkotta, mikor készült, mi a kép címe, mi a tényleges mérete, hol található jelenleg vagy milyen anyag felhasználásával készült.

Az ’Art Remix’ funkcióval pedig az AI segítségével készíthetünk különböző műveket a kiválasztott alkotó stílusában. Csak be kell írnunk a parancssorba, hogy mi szerepeljen a képen és pár másodperc múlva megjelenik az AI által generált alkotás, amit utána letölthetünk, vagy el is küldhetünk.

Én például Frida Kahlo stílusában generáltattam egy olyan képet, amin egy medve is szerepel – ezt láthatod lentebb. Arra is van lehetőségünk, hogy random generáljon nekünk egy festményt az AI, ha nem szeretnénk mi megadni, hogy mi szerepeljen rajta.

Google Arts & Culture - art remix
Art remix – AI generált kép Frida Kahlo stílusában

Új receptek és fűszerek megismerése:

A ’Food Mood’ szintén a mesterséges intelligenciát hívja segítségül, hogy inspirációval és új receptekkel szolgáljon számunkra. Megadhatjuk, hogy hány főre szeretnénk főzni, milyen típusú ételt szeretnénk, és hogy melyik országok/kultúrák konyhájának elemeit „vegyítse” nekünk. Én például azt választottam, hogy Írország és Montenegro konyhai világát vegye alapul és mutasson egy főételről receptet, 2 fő számára.

Miután megadtuk a paramétereket néhány másodperc múlva megkapjuk a teljes receptet, leírással, elkészítési idővel, a hozzávalókkal és mennyiségekkel együtt, valamint még egy AI generált látványfotót is az elkészítendő ételről.

Azt is megadhatjuk, hogy vegán/vegetáriánus, vagy gluténmentes receptötleteket készítsen nekünk, akár bizonyos alapanyagokat kötelezően beépítve abba.

Google Arts & Culture - recept
Food Mood – receptek alkotása az AI segítségével

A receptötlet végén azért felhívják a figyelmet arra, hogy óvatosan és saját belátásunk szerint kezeljük a kapott információkat. Valódi séfek segítsége nélkül készültek az ajánlások. Fő céljuk ezzel inkább a konyhai kreativitás növelése – a különböző kultúrákból származó ételek, fűszerek jobb megismerése.

A nap művésze:

Ezzel szintén a főoldalon találkozhatunk. Mminden nap megjeleníti nekünk a platform az adott napon született művészeket, az alkotásaikat és az élettörténetüket. Felfedezhetünk ugyanolyan stílusban alkotó más művészeket is, így új ismeretekkel gazdagodhatunk.

Összefoglalás

Összességében a Google Arts & Culture egy igazán lenyűgöző platform a művészet és a kultúra szerelmeseinek. Lehetővé teszi, hogy felfedezzünk új dolgokat és tanuljunk a világ kulturális örökségeiről mindezt az otthonunk kényelméből.

Az interaktív, játékos funkciók, a számtalan történet és gyűjtemény valódi élményt nyújt mindenki számára, aki szeretne jobban elmerülni a különböző kultúrák világában. Mindemellett kiváló arra, hogy bővítsük ismeretünket és élvezzük a művészet szépségét.

A legjobb, hogy ingyenesen elérhető mindenki számára, aki internetkapcsolattal rendelkezik. Hozzáférést biztosít olyan művekhez és múzeumokhoz, amelyekkel sokunknak nincs lehetősége személyesen is találkozni. A rendszeresen frissülő tartalmakkal, játékokkal mindig újabb és újabb dolgokat fedezhetünk fel – valóban minden korosztály megtalálja a számára fontos és élvezetes tartalmakat.

Ha még nem tetted próbáld ki te is és merülj el a művészetek világában! Biztos vagyok benne, hogy tetszeni fog!

Kíváncsi vagy a Webtervezde háza táján zajló eseményekre, mindennapokra, éppen aktuális munkáimra? Akkor kövess Facebookon és Instagramon is!

A Webtervezde szolgáltatásairól bővebben itt találsz információt, további hasznos tartalmakért pedig látogass el ide.

Ha pedig úgy határozol bizalmat szavazol nekem, hogy közösen dolgozhassunk, úgy írj egy üzenetet az info@webtervezde.hu címre és beszéljünk a terveidről!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük