Skip to content
Hasznos programok

Hasznos programok – így könnyítsd meg a munkavégzést

Számos olyan eszköz és program létezik, amely arra hivatott, hogy megkönnyítsék a mindennapjainkat. Ezeket az eszközöket beépíthetjük a munkafolyamatainkba is, így könnyedén kivitelezhetünk bizonyos folyamatokat, ezáltal pedig időt és energiát spórol meg számunkra. Olvasd el a hasznos programok listáját és találd meg a Neked legmegfelelőbbet! ?

Ebben a bejegyzésben sok olyan online eszközt, programot és oldalt gyűjtöttem össze, amik jól jöhetnek a mindennapi munkavégzéshez – nem csak webdesignerként lehetnek hasznosak ezek a felületek, hanem más területeken tevékenykedőknek is. ?

Nézd meg a listát biztosan találsz valami újdonságot magadnak.?

Hasznos programok képernyőkép és videó készítéshez:

Rengetegszer előfordulhat, hogy képernyőképet vagy képernyővideót kell, hogy készíts (például, hogy bemutass egy adott problémát vagy egy jelenlegi állapotot) és azt másik félnek is tudd prezentálni. Ezekkel a programokkal könnyedén kivitelezheted ezeket:

Awesome screenshot and screen recorder:

Chrome webáruházból könnyen telepíthető bővítmény ingyenes és fizetős verzióban is elérhető (az ingyenes verzió is bőven elegendő). Nemcsak képernyőkép készítésére alkalmas, de a weboldal teljes egészét, vagy annak egy kijelölt részét is képes rögzíteni kép vagy videó formájában.

Az elkészített képet/videót letudjuk tölteni magunknak, vagy már rögtön továbbíthatjuk másik félnek megosztható link segítségével. Itt tudod bővebben is megnézni mit is tud valójában.

Hasznos programok - Awesome screenshot

Nimbus Screenshot & Screen Video Recorder:

Másik szintén kedvelt Chrome bővítmény (az alap verzió ingyenes, de ugyanúgy, mint előző társának fizetős verziója is elérhető). Az ingyenes verzió itt is számos hasznos funkciót tesz lehetővé. Képernyőkép és videó készítését is lehetővé teszi, amit utána alakíthatunk, elláthatjuk felirattal, jelzésekkel, tájékoztató részekkel. Itt tudod megnézni.

Hasznos programok - Nimbus screenshot

Fájlok tárolása:

Fájlok tárolására és azok továbbítására is szükséged lehet a munkád során, az alábbiakban két ingyenesen is elérhető szolgáltatást mutatok be Neked, amik ezekre a feladatokra specializálódtak.

Dropbox:

A Dropbox egy online fájltároló szolgáltatás, ami lehetővé teszi dokumentumok/fájlok felhőben való tárolását, megosztását. A dokumentumokat egyszerűen megoszthatod a munkatársakkal, vagy az ügyfelekkel. Ingyenesen 2GB tárhelyet biztosítanak (ez tovább bővíthető).

Hasznos programok - Dropbox

Google Drive:

Mindenkinek, akinek van Gmail fiókja automatikusan kap 15 GB Google Drive felhő alapú tárhelyet (ezt a későbbiekben bővítheted is, ha szükséged lenne rá). Megoszthatóak fájlok, teljes mappák is. Szinkronizálható mobil telefonnal, így azon keresztül is eléred a kívánt funkciókat.

Hasznos programok - Google Drive

Nagy méretű fájlok továbbítása:

Előfordulhat, hogy nagy méretű fájlt/fájlokat szeretnél továbbítani az Ügyfelednek, vagy a munkatársadnak emailben, de a méret határ miatt nem tudod továbbítani – nos erre egy remek eszköz az alábbi.

WeTransfer:

Ingyenesen, regisztráció nélkül használhatod és küldhetsz nagy méretű fájlokat. Csak feltöltöd a felületre a küldeni kívánt fájlt, megadod a címzettet, a levél üzenetét és már küldheted is. A másik fél egy ellenőrző kód beírásával letudja tölteni a dokumentumokat, így tényleg egyszerű a használata. Ha erre lenne szükséged itt találod.

Hasznos programok - Westransfer

Számlázó programok:

Az online elérhető számlázó programok sok időt spórolnak meg számunkra – nem kell sokat bajlódni a papírmunkával, pár adat megadása és kitöltése után emailben küldhetünk ki számlákat a Megrendelőknek, Ügyfeleknek. Az alábbi két számlázóprogram biztosan nagy segítségre lesznek számodra.

Számlázz.hu:

A Számlázz. hu könnyen kezelhető és gyorsan megtanulható a használata, számos ingyenes funkciója van, amit ki tudsz használni (a plusz funkciók fizetősek). Az elkészített számlákat személyre is szabhatod (saját logót helyezhetsz el, módosíthatod a számlán megjelenő színes részeket, stb.) és néhány kattintás után el is küldheted a számlát.

Hasznos programok - Számlázz.hu

Billingo:

A Billingo szintén ingyenesen használható online számlázó program, ami nagy népszerűségnek örvend. A plusz szolgáltatások/funkciók itt is fizetős formában érhetőek el.

Hasznos programok - Billingo

Képletöltő oldalak:

Akár a weboldaladhoz, akár a marketing anyagaidhoz használsz képeket, elengedhetetlen, hogy azok jó minőségűek, célnak/témának megfelelőek legyenek. Ha rendelkezel saját, profi fotós által készített képekkel, még akkor is előfordulhat, hogy további képeket keresnél egy adott témához.

Az alábbi oldalakon ingyenesen tölthetsz le jó minőségű képeket, szinte minden témához kapcsolódóan.

Pixabay:

A Pixabay oldalán nemcsak képeket, de illusztrációkat, zenéket és videókat is letölthetsz teljesen ingyenesen. Facebook és Google fiókkal egyaránt bejelentkezhetsz, így külön regisztrációra sincs szükség.

Pexels:

A Pexels a másik általam is nagyon kedvelt ingyenes fotóletöltő oldal. A Pixabay-hez hasonlóan a képek mellett itt is találhatóak videók. Egyszerűen lehet keresni egy-egy adott témára vonatkozóan.

Képek tömörítése:

Ha megtaláltuk a megfelelő képet/képeket a weboldalunkra akár a fenti oldalak segítségével – akár más módon – szükségünk lesz (weboldalak esetében egészen biztosan!) a fényképek minőségromlás nélküli tömörítésére/kicsinyítésére. A nagy méretű képeket sokkal lassabban tudják betölteni az oldalunkra látogatók, és az oldalbetöltődési sebességet is rontják.

TinyPNG:

A TinyPNG segítségével Webp, PNG, JPEG formátumokat is tömöríthetünk minőségromlás nélkül. Egyszerűen csak feltöltjük a képet/képeket és a folyamat végén letöltjük azokat. Az ingyenes verzióval 20 kép (max 5 MB/kép) tömörítésére van lehetőségünk egyszerre – akár 60-70%-kal kisebb méretű képeket kaphatunk a segítségével.

Hasznos programok - TinyPNG

Hasznos programok videó híváshoz/videó konferenciához:

A videó konferencia szolgáltatások lehetővé teszik, hogy otthonról, vagy akár menet közben is eltudjuk végezni a feladatainkat, tudjunk dolgozni az Ügyfelekkel vagy a Munkatársakkal.

Például én is online konzultációkat biztosítok Ügyfelimnek legyen szó weboldal készítésről (erről bővebben itt olvashatsz), vagy arculattervezésről. Így számomra is fontos volt, hogy olyan platformot használjak, ami megkönnyíti a kommunikációt és rugalmasságot biztosít mind a két fél számára.

Google Meet:

A Google Meet segítségével ingyenesen bonyolíthatunk le videó hívásokat/konferenciákat, több résztvevő egyszerre történő becsatlakozásával. Ha nincs előfizetésünk akkor kétszemélyes hívás esetében akár 24 órás hívást is lebonyolíthatunk, 3 vagy több fő esetében pedig 60 percre van lehetőségünk.

Indíthatunk azonnali megbeszélést, hozzáadhatjuk a megbeszélés időpontját a Google naptárunkhoz (értesítést is küldhetünk a többi résztvevőnek, így ütemezve azt) vagy egy külön link generálásával is időzíthetjük egy későbbi időpontra a megbeszélést.

Hasznos programok - Google Meet

Skype:

A Skype a Microsoft egyik terméke, amit nemcsak videóhívások lebonyolítására, de üzenet, fénykép, videó, vagy hanganyag küldésére is használhatunk. Szintén népszerű megoldás, az applikációt letölthetjük a telefonunkra, így könnyedén kommunikálhatunk annak segítségével is.

Hasznos programok - Skype

Zoom:

A Zoom ingyenes verziójával 100 fővel maximum 40 percig bonyolíthatunk le videó konferenciát, ha ennél többre lenne szükségünk, akkor különböző előfizetési lehetőség közül választhatunk.

Hasznos programok - Zoom

Időmérés:

Amikor megbízásokat/projekteket hajtunk végre, akkor fontos, hogy tudjuk mire, mennyi időt fordítottunk – ez órabér esetében még inkább fontos. Az időmérő eszközökkel pontosan számon tudod tartani, hogy hány órába telt az adott feladat elvégzése.

Toggl:

Az időmérésre az egyik legjobb, ingyenes és könnyen kezelhető eszköz a Toggl rendszere. Bármilyen email fiókkal használhatjuk, vagy Google/Apple fiókkal is beléphetünk. Az időzítőt elindítva másodpercre pontosan méri Nekünk a feladattal töltött időt.

Segítségével a hatékonyságunkat is mérhetjük, és egy pontos képet kapunk arra vonatkozóan, hogy mennyi időbe is tellett az adott feladat elvégzése.

Hasznos programok - Toggl

Karakterszámláló:

Egy-egy blogbejegyzés vagy poszt/hirdetés szövegezésének megírásakor figyelnünk kell a karakterek számára is, hogy bizonyos mennyiséget ne haladjunk meg. Ilyenkor jól jöhetnek az online karakterszámlálók, amelyekbe beillesztve a szöveget megtudjuk a számunkra fontos adatokat.

Caracter calculator:

A caracter calculator ingyenesen használható és a kívánt szöveget beillesztve nemcsak a karakterek számát, de a szavak és mondatok számát is azonnal kiírja. Mindemellett még dokumentum összehasonlításra is van lehetőség.

Hasznos programok - karakterszámláló

Link rövidítők:

A link, vagy másnéven URL rövidítők akkor hasznosak, ha egy hirdetésben (például instagram, facebook) vagy bejegyzésben nem szeretnék hosszú linkeket elhelyezni. A link rövidítők a hosszú linkeket sokkal rövidebbre „varázsolják”, így esztétikusabban tüntethetjük fel 1-1 bejegyzésben, vagy hirdetésben. Mindemellett könnyebben kezelhetőek (nem kell sokat begépelni) és helyet spórol meg Neked (a kevesebb karakternek köszönhetően).

Bit.ly:

Az oldalra látogatva elegendő, ha beilleszted a rövidíteni kívánt URL-t majd kis idő elteltével meg is jelenik a rövidített verzió – igazán egyszerű, igaz?

Hasznos programok - Bitly

TinyURL:

Ugyanazon az elven és folyamattal működik, mint a Bit.ly. Egyszerű és könnyű a használata. Ide kattintva tudod használni.

Hasznos programok - TinyURL

Hasznos programok projektmenedzsmenthez:

A projektmenedzsment eszközök sokat segíthetnek a hatékonyságban és a feladatok követésében, azok kiosztásában. Az elvégezendő feladat/feladatok lépéseit felviheted ezekbe a rendszerekbe és hozzárendelheted az adott lépést személyekhez, így a csapat feladatokat is koordináhatod a segítségével.

Asana:

Az Asana ingyenes verziója is bőven elegendő, hogy nyomon kövesd a folyamatokat, vagy  feladatokat jegyezz fel. Természetesen ennek is van fizetős verziója. A felület átlátható és egyszerűen kezelhető. Minden feladathoz hozzá rendelhetsz határidőt, felelőst, alfeladatot, valamint megjegyzéseket fűzhetsz hozzájuk.

Hasznos programok - Asana

Trello:

A Trello egy szintén szuper projektmenedzsment eszköz, amit sokan használnak. Listákat, táblákat készíthetsz és ugyanúgy hozzárendelheted a munkafeladatot az adott felelőshöz.

Hasznos programok - Trello

Képszerkesztő programok:

A képszerkesztő programok segítségével módosíthatjuk a képeink méretét, látványos hatásokkal/színezésekkel/feliratokkal láthatjuk el azokat. Ha például hirdetésekhez, posztokhoz készítenénk kreatív anyagot, akkor mindenképpen jól jönnek.  

Canva:

Az egyik legnépszerűbb online és ingyenesen elérhető képszerkesztő program. A felülete jól átlátható, gyakorlatilag minden felületre, alkalomra tudunk szerkeszteni, gyártani posztokat. Képeket, prezentációkat, kiadványokat, Facebook borítóképet, meghívót, önéletrajzot és még sok mást is létre tudunk hozni a segítségével.

Vannak előre gyártott, ingyenes sablonok/képek (ünnepekre, tematikákra szabottan is), amiket használhatunk 1-1 poszthoz, hirdetéshez, de saját magunk is kreálhatunk egyet. Valóban hasznos és igen látványos dolgokat hozhatunk létre a segítségével.

Én mindenképpen ezt javaslom, ha szeretnéd saját magad elkészíteni a tartalmaidat és egy könnyen kezelhető programot keresel!

A Canva felületét itt éred el.

Hasznos programok - Canva

BeFunky:

Az előző képszerkesztő programhoz hasonlóan a BeFunky is számos funkciót tesz lehetővé. Átméretezhetjük a képeinket, eltávolíthatjuk a hátteret és még retusálhatjuk is őket. Érdemes vetni rá egy pillantást, mert sok funkció érhető el itt is.

Hasznos programok - Befunky

Hasznos programok – összefoglalás:

Ebben a bejegyzésben igyekeztem olyan programokat/oldalakat összegyűjteni, amelyek segítségedre lehetnek a mindennapi munkád során. Bátran kísérletezz, próbáld ki őket, állítsd össze a saját eszköz listádat és élvezd a Velük való munkát!

Te mivel bővítenéd még a hasznos programok listáját? Mit használsz még ezeken kívül? Írd meg hozzászólásban, mert lehet, hogy másoknak is pont arra van szüksége! ?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük