Skip to content
Kétfaktoros azonosítás - így védd meg a fiókodat

Kétfaktoros azonosítás – így védd meg a fiókodat

Sajnos egyre több szakmai csoportban, posztban, blogbejegyzésben olvashatunk arról, hogy csalók törik fel a Facebook/Instagram/egyéb fiókokat. Magánszemélyként is igen nagy kellemetlenséget okozhat egy ilyen szituáció, amikor valaki teljesen más veszi át az uralmat a profilunk felett és írogat (vírusokat küld) az ismerőseinknek a mi nevünkben.

A céges hirdetési fiókokat sem kímélik, ezek irányába is egyre több támadás indul. Ennek következményeképpen a hirdetési fiókon keresztül csalók hirdetnek és költik el kártyánkról a pénzt. Ami akár több százezres összeg is lehet – az áldozatok esetlegesen csak később veszik észre a plusz hirdetéseket és költéseket, mikor már jó nagy összegeket leemeltek különféle reklámokra a csalók.

Gondolj csak bele, hogy a hatalmas összegek elköltése mellett romba dőlhet az egész addigi munkád, amit a vállalkozásoddal felépítettél a közösségi médiában. Elveszítheted a követőidet, a csoportjaidat – újra fel kell építened mindent. Emellett még a követőid bizalma is meginoghat egy ilyen esetet követően.

Így jogosan merül fel a kérdés, hogy megéri-e ez a kockázat? Ugye, hogy nem? Azonban van rá megoldás, ne aggódj!

Ebben a bejegyzésben megmutatom, hogyan tudsz a Facebook, illetve az Instagram profilodhoz beállítani kétfaktoros azonosítást, ami megóvhat téged az efféle kellemetlenségektől.

Ne hidd, hogy „Ilyen velem úgysem fordulhat elő…”/”Nem én leszek a célpontjuk…” – ismerős, családi körben szinte minden évben olvasok olyan esetről, hogy feltörték az adott személy Facebook profilját. Óvd meg magadat és a fiókodat a kellemetlenségektől!

Ha még nem állítottad be a kétfaktoros azonosítást éppen itt az ideje – menj végig a lépéseken, csupán néhány percet vesz igénybe az egész folyamat.

Kétfaktoros azonosítás - így védd meg a fiókodat
Kétfaktoros azonosítás – így védd meg a fiókodat

Mi az a kétfaktoros azonosítás?

A kétfaktoros/kétlépcsős azonosítás egy plusz biztonsági beállítást jelent, ami segít megóvni a fiókunkat. A jelszavunk beírása mellett egy plusz védelmi vonal is szerepet játszik. Ez lehet egy telefonos hitelesítő applikáción keresztül vagy SMS-ben küldött biztonsági kód, amit a bejelentkezéskor kér tőlünk a rendszer pluszban.

Ha SMS-ben szeretnéd kérni ezt a biztonsági kódot, akkor a beállításoknál (később láthatod) meg kell adnunk a telefonszámunkat, amire a kód érkezhet. Amennyiben pedig kényelmesebbnek, szimpatikusnak találod a hitelesítő applikáció használatát, akkor ajánlom a Google hitelesítő alkalmazás letöltését.

Ezt az applikációt használhatod az összes olyan felülethez kapcsolódóan, ahol beállítottad a hitelesítő kód használatát (pl. külön a Facebookhoz/külön az Instagramhoz/ külön a saját weboldaladhoz).

Kétfaktoros azonosítás beállítása Facebookon:

Először nézzük meg Facebookon hogyan tudod a kétfaktoros azonosítást beállítani, mind asztali gépen, mind telefonon keresztül.

Lépések (asztali gépen): Lépj be a saját profilodba, majd kattints a jobb felső sarokban a profilképedre. A lenyíló listából válaszd ki a ’Beállítások és adatvédelem’, majd pedig a ’Beállítások’ pontot. A megjelenő részen balra válaszd ki a ’Biztonság és bejelentkezés’ részt. Ha követted a lépéseket, akkor a következő oldalon, középtájon látni fogsz egy ’Kétfaktoros hitelesítés’ részt szürke sávban – a mellékelt kép szerint.

Mivel Nálam ez már beállításra került, így ez a rész már aktív/bekapcsolt állapotban van. A ’Módosítás’ gombra kattintva elvégezheted a szükséges beállításokat, a megjelenő információk alapján.

Kétfaktoros azonosítás - Facebookon (asztali gép esetén)
Kétfaktoros azonosítás – Facebookon (asztali gép esetén)

Lépések (telefonos applikáción): A Facebook alkalmazás megnyitása után kattints jobbra a profilképedre. Ezt követően pedig, a szintén jobb oldalon megjelenő fogaskerék motívumra. Majd görgess lejjebb egészen a ’Biztonság’ feliratig. Itt válaszd a ’Biztonság és bejelentkezés’ részt. Ezen a részen megint kissé le kell görgetned, míg meg nem látod a ’Kétfaktoros hitelesítés’ részt.

A szürke nyílra kattintva ’Kétfaktoros hitelesítés használata’ megjelenik majd az a rész, ahol az instrukciókat követve beállíthatod a hitelesítést.

Ha minden lépést követtél ezt kell látnod a telefonodon (nálam ugyanúgy jelzi, hogy aktív a beállítás, mint fentebb).

Kétfaktoros azonosítás - Facebookon (applikáción)
Kétfaktoros azonosítás – Facebookon (telefonos applikáción)

Plusz tippek:

  • Ha van hirdetési fiókod, amit aktívan használsz állíts be ’hirdetési limitet’. Ezt a ’Beállítások’ -> ’Fiók beállítások’-> ’Hirdetések kifizetése’ -> ’Fiók költési limitje’ résznél tudod elvégezni. Ezt azt jelenti, hogy amikor eléred a hirdetéseiddel az előre beállított limitet, akkor azok nem jelennek majd addig, amíg a limitet nem növeled, vagy távolítod el. Ezt a rész érdemes sűrűn ellenőrizni.
  • Jelszó választáskor próbálj ügyelni arra, hogy különböző jelszavakat adj meg a különböző felületekhez. Nem túl szerencsés, ha minden fiókodnál (és email fiókodnál) ugyanazt a jelszót használod, mert így több felületet is könnyedén feltörhetnek a támadók. Többféle karakterből álljon jelszavad– legyen benne kis- és nagybetű, szám, írásjel.

Kétfaktoros azonosítás beállítása Instagramon:

Lépések (asztali gépen): Lépj be a profilodba, majd kattints a bal alsó sarokban látható 3 vonalra a ’Továbbiak’ felirattal. Válaszd ki a listából a ’Beállítások’ részt a kis fogaskerék motívummal. A megjelenő oldalon keresd meg és kattints az ’Adatvédelem és biztonság’ részre. A kattintást követően görgess lejjebb – körülbelül középtájon – válaszd a ’Kétfaktoros hitelesítés’ sor alatt megjelenő kék részt a ’Kétfaktoros hitelesítésre vonatkozó beállítások módosítása’ feliratot.

Ha minden lépést követtél, akkor ezt a részt kell látnod, ahol választhatsz, hogy SMS-ben vagy hitelesítő alkalmazáson keresztül szeretnéd kapni a kódot.

Kétfaktoros azonosítás - Instagramon (asztali gép esetén)
Kétfaktoros azonosítás – Instagramon (asztali gép esetén)

Lépések (telefonos applikáción): Az Instagram alkalmazás megnyitása után kattints a jobb alsó sarokban lévő profilképedre. Majd pedig válaszd ki a jobb felső sarokban lévő három csíkra kattintva a ’Beállítások’ pontot. A megjelenő listán kattints az ’Biztonság’ részre. Keresd meg a ’Kétfaktoros hitelesítés’ feliratot.

Kétfaktoros azonosítás - Instagramon (telefonos applikáción)
Kétfaktoros azonosítás – Instagramon (telefonos applikáción)

Mit tehetsz, ha feltörték a Facebook fiókodat?

Ha gyanús bejelentkezéseket/aktivitásokat látsz ezen a felületen, akkor mihamarabb változtasd meg a jelszavadat. Az új jelszó megváltoztatásakor ügyelj a már fentebb említett tanácsokra.

Itt arra is van lehetőséged, hogy egy gombnyomással eltávolítsd az oda nem illő bejelentkezéseket. Sajnos a helymeghatározó része nem teljesen pontos, így, ha azt látod, hogy egy hozzád közeli településről lépett be valaki a profilodra olyan eszközzel, mint amilyennel te is rendelkezel, akkor nagy valószínűséggel a saját eszközödet jelzi.

Jelenthetjük a Facebook felé a gyanús aktivitásokat, bejelentkezéseket. Ezt követően az útmutató segítségével biztonságosabbá tehető a profilunk.

Ha nem tudsz bejelentkezni a profilodba, akkor kérhetsz jelszó visszaállítást – jobb esetben az email fiókodat nem törték fel, amire a jelszó visszaállítással kapcsolatos üzenetet kapod. Így a gyors cselekvés és jelszó csere segíthet visszaszerezni a fiókodat.

Abban az esetben, hogyha az email fiókodba sem tudsz belépni, nehezebb dolgod lesz, de a Facebook készített erre az esetre is egy magyar nyelvű tájékoztatót, amit itt érsz el.

Mit tehetsz, ha feltörték az Instagram fiókodat?

Instagram fiók esetében is létezik magyar nyelvű útmutató, aminek lépéseit érdemes követned. Ugyanúgy érvényes, hogyha nem tudsz belépni az Instagram fiókodba kérhetsz jelszó visszaállítást a megadott email címedre.

Az útmutatóban részletesen felsorolják a teendőket arra az esetre, ha különös dolgokat tapasztalsz. Sőt még támogatáskérésre is van lehetőség.

Hogyan szűrheted ki a csaló üzeneteket? Mire figyelj?

Gyakoriak az olyan Facebook/Instagram profilok felé irányuló támadások (=phising – csalások), amikor valamilyen trükkös módszerrel gyűjtik be a felhasználóktól a jelszavakat/egyéb adatokat. Ilyen például, ha az eredetihez nagyon hasonló bejelentkezési felület jelenik meg emailben azzal az üzenettel, hogy „Törölni fogjuk fiókodat, jelentkezz be”. De ennek számos, egyéb variációja is létezik (pl. banki csalásoknál számla adatokat, kártyához tartozó kódokat kérnek).

Facebook: A Facebook külön felhívja a figyelmet, hogy az értesítő emaileket mindig a facebookmail.com címről küldik. Így például a biztonsági értesítéseknél a security@facebookmail.com címről küldenek üzenetet neked. Ha ettől eltérő címről érkezik hozzád email üzenet, akkor semmiképp ne teljesítsd a benne foglaltakat, töröld azonnal.

Mindemellett a Facebook soha nem kéri Tőled emailben, hogy add meg a jelszavadat, és jelszót sem küld mellékletben – így, ha ezzel kapcsolatos üzenetet kapsz tudhatod, hogy csalók állnak a háttérben. A Facebook további javaslatait, hogy hogyan szűrheted ki a csaló üzeneteket itt éred el.

Instagram: Instagram esetében pedig a hivatalos értesítéseket mindig a @mail.instagram.com címről küldik. Biztonsági értesítésekre a vonatkozó utasításokat pedig a security@mail.instagram.com címről küldik. Ugyanúgy érvényes, hogyha ettől eltérő címről érkezik értesítés ne kattints rá / ne teljesítsd a benne foglaltakat. Helyette töröld ki!

Az Instagram szintén készített javaslatokat a csaló emailek kiszűrésére vonatkozóan – ezt itt éred el.

Kétfaktoros azonosítás - vedd észre a csaló üzeneteket
Kétfaktoros azonosítás – vedd észre a csaló üzeneteket

Összefoglalás – légy résen! Használd a kétfaktoros azonosítást

A fentiekben igyekeztem minden olyan hasznos információt összegyűjteni, amik a fiókjaid védelmére szolgálnak. És arra is találsz útmutatást, ha megtörtént a baj. Fogadd meg a benne foglaltakat és kerüld el, hogy csalás/fiók feltörés áldozata légy!

A kétfaktoros azonosítást érdemes minden egyéb felületen (amennyiben lehetséges) alkalmaznod, nemcsak a közösségi média profiljaid esetében.

Még egy hasznos tipp a végére: amellett, hogy beállítod a kétfaktoros azonosítást az összes profilodhoz – használhatsz úgynevezett jelszó menedzser programokat (Enpass, Keepass, LastPass). Ingyenes és fizetős verziók egyaránt léteznek. Ezek segítségével automatikusan generálhatsz hosszú és összetett jelszavakat minden felülethez – a program biztonságosan tárolja neked ezeket, így nem kell megjegyezned őket. Általában csak egy mesterjelszót kell tudnod és utána hozzá férsz a többi, tárolt jelszavadhoz is.

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel is!

További hasznos tartalomért látogass el ide.

Kövesd a Webtervezde híreit, mindennapjait Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük