Skip to content
Link a bioban mit jelent és hogyan használd

Link a bioban – Mit jelent és hogyan használd?

Ha már böngészted az Instagramot, TikTokot, Twittert vagy egyéb közösségi média oldalt biztosan szembe jött veled az a kifejezés, hogy „link a bioban” vagy „katt a linkre a bioban”.

A közösségi média profilokban elhelyezhető link segítségével átterelheted a látogatókat weboldaladra/webshopodra, akciós termékedre vagy éppen a friss blog bejegyzésedre. Mivel a profilok bio részében (bemutatkozás/leírás) csak egyetlen link elhelyezésére van lehetőség, így vállalkozóként fejtörést okozhat, hogy vajon hova irányítson az a link? Mit mutassak meg a látogatóknak?

Nos, a jó hír az, hogy nem kell csak egyet kiválasztanod ezek közül – ugyanis a bio site segítségével egy oldalon belül összegyűjthetsz mindent, amivel foglalkozol és amit megmutatnál! Így pedig elegendő csak az elkészített bio site oldalad linkjét elhelyezned a profilodban!

Érdekel, hogy mi is az a bio site és hogyan működik? Hogyan irányíthatsz egyszerre több helyre is forgalmat? Megmutatom, hogyan készítheted el saját magad (ingyenesen) és mit érdemes tartalmaznia, hogy a lehető legtöbbet hozd ki belőle. Készen állsz?

Mi az a bio site és hogyan néz ki?

A bio site egy URL-en elérhető egyoldalas webhely („mini weboldal”), aminek célja, hogy egy helyen gyűjtse össze az összes olyan tevékenységedhez tartozó linket, amit szeretnél megmutatni a látogatóknak. Mire is gondolok pontosan?

Egy ilyen bio site-on elhelyezheted a különböző közösségi média oldalaid, a weboldalad, webshopod, blogod, akciód, stb. különböző linkjeit – így egy linkmenüt/linkgyűjteményt létrehozva. A látogató pedig erre a bio site linkre kattintva kiválaszthatja a megjelenített linkek közül azt, ami érdekli, rákattintva pedig eljut az adott tartalomig. Ennek segítségével egyszerre több, különböző tartalomhoz is irányíthatod a látogatóidat.

Elegendő csak azt közvetítened/kommunikálnod a látogatóidnak, hogy kattintsanak a bioban (bemutatkozás/leírás) elhelyezett linkre („link a bioban” / „kattints a linkre a bioban”) és máris eljuthatnak ahhoz a tartalomhoz, ami érdekli őket.

Ha még nem találkoztál ilyen oldallal, akkor minden bizonnyal elsőre elég nehezen tudod elképzelni, hogy hogyan is jelenhet meg. Éppen ezért hoztam neked egy példát, hogy lásd miről is beszélek.

Link a bioban mit jelent és hogyan használd
Link a bioban mit jelent és hogyan használd – bio site oldalra példa

A lenti kép bal oldalán egy minta fiókot látsz, egészen pontosan egy Instagram fiókot. Ha megnézed alaposabban látsz a bio részben egy link.bio/tamirawill linket – ez maga a bio site linkje. Ha rákattintasz erre, akkor a jobb oldali képen megjelenő oldal jelenik meg. Itt látható az összes közösségi média profil elérhetősége, az éppen friss videóklip, a vállalkozás portfóliója, a webshop és az új projektekhez terelő link is.

Így tehát egyetlen oldalon minden hasznos, és fontos információ megjelenik, amik közül a látogató könnyedén kiválaszthatja célirányosan a megfelelő tartalmadat.

Miért jó, ha van bio site-od?

Ennek segítségével nem kell folyamatosan váltogatnod a linket a közösségi média profilod bio részében és több, különböző linket megosztanod a kommunikációd során. Ha van egy új akciód, vagy egy új blog bejegyzésed, akkor elegendő a bio site oldalad linkjéhez irányítod a forgalmat és ott megjeleníthetsz mindent.

Nem kell a látogatónak a weboldaladat böngésznie az információk után, gyorsan megtalálhatják a linkgyűjtemények között azt, ami megfogta az érdeklődésüket.

Mivel az ilyen bio site oldalak linkjei rövidítettek (ezt a fenti képen is látod) nem kell aggódnod amiatt, hogy nem fér bele a megadott karakterszámba, amit a profilodban feltüntethetsz.

Könnyen és gyorsan elkészítheted a saját, egyedi bio site oldaladat, amit stílusodra szabhatsz, így hozzá igazíthatod a már meglévő arculatodhoz.

Az elkészült oldal linkjét pedig azonnal el is helyezheted a közösségi média profiljaidban.

Bio site készítés – linkgyűjtő szolgáltatások segítségével:

Választhatod az online linkgyűjtő szolgáltatások valamelyikét, hogy elkészíthesd a saját oldaladat – ezek regisztrációt követően (többségében ingyenesen) már lehetővé is teszik a szerkesztést.

A legnépszerűbb ilyen oldalak:

Linktree: Az oldalt megnyitva a jobb felső részen látni fogsz egy „Sign up free” feliratot – itt tudod létrehozni a saját felhasználói fiókodat. Kattints erre a gombra és add meg a szükséges adatokat a regisztrációhoz – csak egy email címre és egy felhasználó névre lesz szükséged.

Link a bioban mit jelent és hogyan használd
Link a bioban mit jelent és hogyan használd – Linktree

FIGYELEM: amikor a felhasználónevedet adod meg, az a link végére kerül és így fog megjelenni: linktr.ee/valami. Ezt nem fogod tudni megváltoztatni! Így érdemes már a legelején körültekintően megválasztani a nevedet!

Ha ezzel kész vagy már neki is láthatsz a szerkesztésnek – mivel csak néhány menüpont van a felső sorban, így elég egyszerű a kezelése. Számos sablon közül választhatsz (kategóriák szerint), így biztosan lesz olyan, ami a vállalkozásodhoz illik.

Ha mégis elakadnál a szerkesztés folyamatában az oldalon találsz egy „Help center” menüpontot is, ahol számos cikk és segédanyag áll rendelkezésedre.

Linktree sablonok
Linktree sablonok

Later (régebben Linkin.bio): Az előző oldalhoz hasonlóan itt is egy ingyenes regisztrációt követően tudsz neki kezdeni a szerkesztésnek. Itt a név, email cím és jelszó mezőket kell kitölteni.  A link ebben az esetben így jelenik majd meg: linkin.bio/valami.

Az itt létrehozott profilok vizuális megjelenése az előző oldalon szereplőkhöz képest eltér, sokkal inkább hasonlít egy instagram feed-hez.

Link a bioban mit jelent és hogyan használd
Link a bioban mit jelent és hogyan használd – Later

Taplink (régebben ContactInBio): Az ingyenes regisztrációhoz email cím szükséges, de Google profillal is meglehet oldani. Itt is tudsz válogatni a különböző stílusok/sablonok között, amit később személyre szabhatsz.

Taplink sablonok
Taplink sablonok

A fent említett oldalak mindegyikének létezik fizetős verziója is, amikkel további funkciók érhetők el. Például teljes egészében módosítható hátterek, betűtípusok, statisztikai adatok exportálása, Google Analytics összeköttetés, szolgáltató logójának eltüntetése, MailChimp integráció, prémium sablonok stb.

Érdemes körülnézni és összehasonlítani az egyes oldalak tudását, ha ilyen funkciókra szükséged lenne. Azonban az ingyenes verziókkal is számos látványos dolog megvalósítható.

És még pár hasonló oldal: Tap Bio, Shorby, Creaty – magyar fejlesztésű oldal.

Helyezd el a linked, avagy link a bioban:

Miután befejezted a saját linkgyűjtő oldalad szerkesztését, akkor nincs már dolgod, mint a regisztrációkor kapott linket (pl. linktr.ee/valami) elhelyezned az Instagram/Twitter/TikTok profilod bio részébe, leírásba. Ezt követően a közösségi oldaladra látogatók már használatba is vehetik, arra kattintva megjelenik majd az általad szerkesztett „mini weboldal”.

Igazán egyszerű, igaz?

FIGYELEM: A bio site oldalad linkjének elhelyezését követően ne felejtsd el használni a „Katt a linkre a bioban” vagy a „Link a bioban” kifejezéseket a posztjaidnál. Így tudsz leghatékonyabban figyelmet irányítani a linkhez.😊

Készítsd el saját kezűleg a bio site oldaladat:

Ha minimálisan értesz a weboldalak készítéséhez, akkor saját magad is elkészítheted a linkgyűjtő oldaladat – ahogyan ezt én is tettem. Csupán egy új aloldal létrehozására és annak testre szabására van szükség.

A közösségi média profiljaimon kívül az általam nyújtott szolgáltatások linkjeit, valamint munkáimból egy kisebb portfóliót állítottam össze és helyeztem el ezen az oldalon. Itt alaposabban is szemügyre veheted.

Link a bioban mit jelent és hogyan használd - saját bio site oldalam
Link a bioban mit jelent és hogyan használd – saját bio site oldalam

Miért lehet előnyösebb, ha saját magad készíted el?

Harmadik féltől független – ebben az esetben nincs szükség harmadik fél bevonására és az ő linkjének elhelyezésére/feltüntetésére. Ezzel pedig nem az adott linkgyűjtő szolgáltatás oldalát reklámozod a saját szolgáltatásoddal.

Mindemellett a link nem így jelenik meg: linktr.ee/webtervezde, hanem a webtervezde.hu/linkek formában – ami sokkal bizalomgerjesztőbb, profibb megoldás.  A saját domain nevedet használhatod, így nem kell mástól függened, ha netalán tán megszűnne a szolgáltatás – vagy lekapcsolnák azt. Kellemetlen lenne, igaz?

A szolgáltatók fizetős funkcióit saját magad is megtudod oldani. Például szabadon használhatod a saját márkád arculati színeit, betűtípusait, olyan hátteret, felépítést, dizájnt hozol létre, amilyet csak szeretnél. Nincs szükség arra, hogy ezért extra díjat fizess. Google Analytics, Facebook Pixel stb. integrálása szintúgy ingyenesen megoldható.

Link a bioban – összefoglalás:

Bízom benne, hogy ebben a bejegyzésemben minden kérdésedre választ kaptál a bio site oldalak kérdéskörével kapcsolatban. Akár külsős szolgáltatót választasz a linkgyűjtő oldalad elkészítéséhez, akár saját magad készíted el mindenképpen hasznos megoldás.

Segítségével a leggyorsabb és legrövidebb úton juttathatod el a vásárlókat a termékedhez/szolgáltatásodhoz. És a legjobb, hogy ingyenes!

Akkor érdemes ezt a megoldást választanod, ha: aktívan kommunikálsz a közösségi médiában és ezzel forgalmat tudsz irányítani az adott linkre, ha tudod frissíteni/aktualizálni a saját bio site oldaladat, ha egyszerre több akciód is elérhető, ha van időd/energiád a linkeket cserélni adott tartalomnak megfelelően.

Gondold át, hogy te tudnál-e hasznosítani egy ilyen bio site megoldást, és ha a válaszod igen, akkor ugorj fejest az oldalad szerkesztésébe! Használd te is a „link a bioban” kifejezést! 😉

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel is!

További hasznos tartalomért látogass el ide.

Kövesd a Webtervezde híreit, mindennapjait Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük