Skip to content
Weboldal készítés előtti tudnivalók

Weboldal készítés előtti technikai tudnivalók

Amikor az Ügyfelek weboldal készítés kapcsán keresnek fel Engem, a konzultáción minden esetben szóba kerülnek az olyan teendők, amik a weboldal technikai hátterét adják, és amelyek elengedhetetlenek a jól működő és bizalmat keltő weboldalhoz. Ezeket részletesen átbeszéljük, hogy mire is lesz szükség mielőtt belevágunk a munkálatokba.

Ebben a blog cikkben összegyűjtöttem mindazokat az információkat, hasznos tippeket, amelyek a weboldal készítés előtt állóknak segítségére lehetnek. Főleg a weboldal technikai hátterére fókuszál majd, mit, honnan, és hogyan érdemes megrendelni, mire kell ügyelni, milyen költségvonzattal jár stb.

Így tehát, ha Te is éppen saját weboldalt szeretnél, olvasd el ezt a bejegyzést, mert sok hasznos információt fogsz találni ezzel kapcsolatban.

Weboldal készítés technikai háttér – tárhely:

Kezdjük a sort először a tárhellyel, ami a weboldal „otthonaként” szolgál majd.

Mi is az a tárhely?

A tárhelyen tároljuk a weboldal teljes egészét (fájlokat, mappákat, tartalmakat stb.). Éppen ezért fontos, hogy a megfelelő szolgáltatót (és ezzel együtt tárhelyet) válasszuk vállalkozásunk számára. És itt jön a következő kérdéskör, hogy vajon mekkora tárhelyre lesz szüksége vállalkozásodnak, hogyan tudod megrendelni és mekkora a költségvonzata ennek?

Fontos a tárhely kiválasztásakor már azt tisztázni, hogy milyen weboldalra lesz szükséged/milyen egyéb funkciókkal ellátva (levelezés, aldomain, stb.), mekkora forgalomra számítasz. Nem mindegy, hogy egy kisebb webshopról (néhány termékes), vagy több száz terméket kínáló webshopról, vagy egy vállalkozást bemutató oldalról van szó, például bloggal kiegészülve.

Ezek és a weboldal felépítéséhez/funkciók kialakításához szükséges bővítmények mind-mind más erőforrás igényűek. A tárhelyszolgáltatók feltüntetik, az általuk kínált tárhelyeket és azok tulajdonságait, így ez nagy segítség a kiválasztáskor – javaslom emellett az adott tárhelyszolgáltató véleményét is kikérni a megfelelő csomagválasztáshoz, az előzetesen közölt információk alapján feltudják mérni az igényeket és ajánlani egy megfelelő tárhely típust.

Amennyiben pedig a későbbiekben plusz funkciókkal látnád el az oldaladat/bővítenéd és nagyobb tárhelyre lenne szükséged, az sem probléma, mert bővíteni mindig lehet az adott tárhelyet nagyobbra.

Weboldal készítés előtti tudnivalók - tárhely
Weboldal készítés előtti tudnivalók – tárhely

Hogyan válassz tárhelyet?

Csak hogy néhány támpontot adjak kiindulásként:

 • Egy vállalkozást bemutató, bloggal ellátott, vagy egy úgynevezett one page weboldal kialakításához (lineárisan végiggörgethető, ahol minden információ egy azon oldalon található, nem kell máshova kattintani), kisebb forgalommal, levelezéssel általában elegendő a 1-4 GB SSD tárhely. Ennek éves költsége körülbelül 5-10.000 Ft (szolgáltatótól és tárhely mérettől függően).
 • Kisebb webshop (néhány termékes) esetén a 6-10 GB SSD tárhely a javasolt. Ennek éves költsége körülbelül 10.000-20.000 Ft (szolgáltatótól és tárhely mérettől függően). Nagyobb webshopok esetén ennél nagyobb tárhelyre lesz szükséged. Valószínűleg nagyobb forgalom, nagyobb mennyiségű levelezés (hírlevél küldés) is fog folyni, hírlevél küldés, amik szintén fontos szempontok a kiválasztáskor. Ilyen nagy méretű webshop esetén javasolt a szolgáltatóval történő egyeztetés, hogy a legmegfelelőbb tárhely kerüljön kiválasztásra a célnak megfelelően.

Ezek csupán tájékoztató jellegűek, eddigi tapasztalatokra épülnek, azonban kiindulásként ezekre számíthatsz. Fontos kiemelni, hogy az előzetes tervek/célok figyelembevételével lehet a megfelelő tárhelyet kiválasztani.

Az általam kínált weboldal készítés szolgáltatás keretén belül, én minden esetben vállalom a szolgáltatóval történő egyeztetést, felmérést, folyamat lebonyolítását. Ezt követően Neked csupán a javasolt lehetőségek közül kell választanod.

Hogyan vásárolhatok tárhelyet? Kinek fizetek?

A kiválasztott tárhelyszolgáltató oldalán online, pár perc alatt tudsz tárhelyet és domain nevet vásárolni (erről később lesz szó). Ezeket tehát közvetlenül Tőlük rendeled meg. A vásárlást követően a megadott email címedre fogsz kapni minden olyan értesítést/információt, ami az ügymenettel, fizetési határidőkkel, egyéb teendőkkel kapcsolatosak. Ezért javasolt, hogy olyan  email címet adj meg, amit gyakran nézel és könnyedén hozzáférsz.

Weboldal készítés technikai háttér – domain név:

Weboldal készítés esetén a tárhely mellett szükséged lesz domain névre is. A tárhelyedet és a domain nevedet külön-külön szolgáltatónál is megvásárolhatod, azonban szerencsésebb, ha mindezt egy helyen intézed, egy szolgáltatónál. A könnyebb adminisztráció és esetlegesen felmerülő problémák megoldása kapcsán.

Így én azt javaslom, hogy olyan tárhelyszolgáltatót válassz, akik domain regisztrációval is foglalkoznak.

Melyik szolgáltatókat ajánlom?

Én az alábbi szolgáltatókat ajánlom – több alkalommal is dolgoztam Velük. A szolgáltatás magas minősége/színvonala mellett az ügyfélszolgálatuk is gyors, segítőkész, így bátran választhatod őket: RackForest, Magyar Hosting – mhosting, Elin.hu.

Mi is az a domain név?

A domain jelentése angolul: tartomány, birtok. A domain név minden weboldal esetében egyedi – a webszerverek beazonosítására létrehozott névtartomány. Az internetre csatlakozó számítógépek mindegyike egy egyedi azonosítóval, IP-címmel rendelkezik – és az adatátvitel ezek között zajlik.

Amennyiben a domain mögött internetes tartalom (weboldal) van, a domainhez tartozó, tárhelyen lévő oldalt a webszerver elküldi a világhálón keresztül az interneten böngésző felhasználó számítógépére. És így a weboldal megjelenik a monitoron. A domain név szerepe, hogy ezeket a bonyolult IP-címeket könnyen megjegyezhetővé tegye.

A domain név különböző karakterekből és ponttal elválasztott végződésből áll (.hu, .eu., .com stb.). A Webtervezde esetében például a domain név, így néz ki: webtervezde.hu. A domain név teszi tehát könnyen beazonosíthatóvá, megkereshetővé a weboldalt – éppen ezért fontos, hogy weboldal készítés előtt kiválasszuk a megfelelő domain nevet vállalkozásunk számára.

Weboldal készítés előtti tudnivalók - domain név
Weboldal készítés előtti tudnivalók – domain név

Hogyan válassz domain nevet?

 • Legyen egyedi és rövid, egyszerűen megjegyezhető: ha túl hosszú a domain neved, amellett, hogy nehezebben jegyzik meg az ügyfelek, a karakterek begépeléskor könnyen előfordulhat, hogy félre ütik azokat, és így nem találnak meg téged.
 • Kerüld az ékezeteket: arra is van lehetőség, hogy ékezetes domain nevet válassz magadnak. Azonban ez nem túl szerencsés, mert bizonyos böngészők, levelező programok nem tudják megfelelően kezelni ezeket.

  Próbálj meg már a márkanév kialakításakor gondolni a domain nevedre és olyan márkanevet választani, ami nem ékezetes/nincs benne speciális karakter. Így a domain név is ugyanúgy írható, mint ahogyan ejtjük pl. ikea, lego, webtervezde, stb. Légy megkülönböztethető és egyedi!
 • Domain végződés: igen sok féle domain végződés közül választhatunk: .hu, .eu, .com, .edu, stb. A végződésnek is van jelentősége attól függően, hogy milyen céllal, milyen területre hozod létre a vállalkozásodat. Nemzetközi piacon például ajánlott a .eu vagy .com végződés (vagy annak az országnak a végződése, ahol tervezed árusítani a termékeidet). Míg magyar piacon a .hu végződés a célszerű. Oktatási intézmények esetén pedig gyakran találkozhatunk a .edu végződéssel.
 • Ellenőrizd le: mikor domain neveken gondolkozol érdemes 2-3 variációval is „készülni” ugyanis előfordulhat, hogy valamelyik már foglalt és így nincs mit tenni, mint, hogy másik nevet válassz. Ha már megvan a kiválasztott domain neved ellenőrizd le, hogy elérhető-e még. Az ellenőrzését elvégezheted valamelyik kereső segítségével is, de ha biztosra akarsz menni, akkor használj inkább domain név ellenőrző/nyilvántartó oldalakat. A tárhelyszolgáltatók oldalán jellemzően van ilyen ellenőrző rész.

  Itt például könnyedén kereshetsz a .hu végződésű domain nevek nyilvántartásában: https://www.domain.hu/domain-kereses/

  A nem .hu végződésűeket pedig itt tudod ellenőrizni: https://www.eurodns.com/whois-search/international-domain-name
 • Mennyibe kerül: a .hu végződésű domain nevek olcsóbban érhetőek el (körülbelül 1500-3000 Ft/év), mint a nemzetközi végződésűek (4000-5000 Ft/év).

Weboldal készítés technikai háttér – SSL tanúsítvány:

Mi is az SSL tanúsítvány? Miért fontos?

Az SSL (Secure Sockets Layer) tanúsítvány célja, hogy az információt tároló tárhely és a honlapodat meglátogató Felhasználó böngészője közti kapcsolatot titkosítsa. Ezáltal egy biztonságos csatornát hoz létre. Ezzel a személyes adatokat (email cím, jelszó, bankkártya adatok – egy online vásárlás során stb.) megvédi, és csökkenti a visszaélések kockázatát.

Ezt ma már a legtöbb tárhelyszolgáltatónál ingyenes is lehet igényelni. Persze vannak kivételek, akik pár ezer forintos évenkénti díjért biztosítják.

Az SSL tanúsítvány megléte nemcsak a biztonságos kapcsolat kialakítása miatt fontos, hanem a látogatók bizalmának növelésében is. Mindemellett a Google is díjazza, ha rendelkezel vele.

Az SSL tanúsítványról és a bizalom növeléséről ebben a cikkben írtam bővebben is.

Weboldal készítés előtti tudnivalók - SSL tanúsítvány
Weboldal készítés előtti tudnivalók – SSL tanúsítvány

Egyéb fontos és kötelező dokumentumok:

Weboldal készítés során nemcsak a technikai háttérrel és a weboldalra vonatkozó kérdéskörökkel (erről itt írtam bővebben) kell foglalkozni, hanem az olyan dokumentumokról, amelyeket kötelezően fel kell tüntetni minden weboldalon. Az alábbiakban összegyűjtöttem azokat, amikre szükséged lesz.

Számos példa dokumentumot/sablont találhatsz különböző weboldalakon. Azonban javaslom, hogy ezeket minden esetben nézesd át (legjobb, ha elkészítteted) szakemberrel (jogásszal, adatvédelmi szakértővel), hozzá értő személlyel, hogy biztosan minden megfelelően legyen feltüntetve. Ezekről a dokumentumokról is találsz bővebb információt ebben a cikkben.

 • GDPR – adatvédelmi tájékoztató: Biztos, hogy ezzel a kifejezéssel is sokszor találkoztál. 2018-ban hazánkban is életbe lépett az Európai Uniós adatvédelmi rendelete. A vállalkozásoknak tájékoztatni kell a látogatót arról, hogy milyen adatokat gyűjtenek a weboldalon a látogatásuk során. Meddig és hogyan történik az adatok tárolása stb
 • Cookie (süti) figyelmeztetés: A cookie (süti) egy olyan kis fájl, ami akkor kerül a számítógépünkre, amikor felkeresünk egy weboldalt. Célja, hogy kényelmesebbé tegye az oldalt a látogatók számára, információt gyűjtsön a látogatói szokásokról. Ezekkel szintén történik adatgyűjtés, amire szintén fel kell hívni a látogató figyelmét.
 • ÁSZF (Általános Szerződési Feltételek): Az ÁSZF alkalmazása azoknál a szolgáltatóknál fordul elő gyakrabban, akiknél egy adott terméket/szolgáltatást nagy tömeg számára, azonos feltételek mellett értékesít. Ebben az esetben nem kell a vásárlókkal külön-külön megbeszélni a szerződési feltételeket. Az ÁSZF-ben előre meghatározásra kerül, mind az értékesítésre, mind pedig a szolgáltatások nyújtására vonatkozóan. 
 •   Impresszum: A weboldallal kapcsolatos egyéb információk feltüntetésére használatos. Ebben tüntetik fel, hogy ki a weboldal szolgáltatója (üzemeltetője), hol található a székhelye, mi az elérhetősége, stb. Illetve a tárhelyszolgáltatót nevét és adatait.
Weboldal készítés előtti tudnivalók - kötelező dokumentumok
Weboldal készítés előtti tudnivalók – kötelező dokumentumok

Összefoglalás:

A fenti teendőket, kérdésköröket használhatod bátran vonalvezetőként/check listaként, hogy segítségedre legyen a weboldal készítés előtti teendők átlátásában és jobb megértésében. Ezekkel a „háttér munkákkal” biztosan találkozol majd, ha saját weboldalt szeretnél és érdemes is ezzel foglalkozni. A weboldalad működését, vállalkozásod megítélését is befolyásolják. A weboldalad lesz a fő munkaeszközöd, így már az alapokat érdemes jól átgondolni (tárhely, domain, stb.).

A weboldal készítés és webshop készítés szolgáltatásom keretén belül ezekkel a tényezőkkel ingyenes konzultáción belül is foglalkozunk. Segítek a szolgáltatókkal való egyeztetésben, az ügymenet lebonyolításban. Válaszd bátran a Webtervezdét weboldalad/webshopod elkészítéséhez.

Ha pedig további információra lenne szükséged a szolgáltatásokról látogass el ide, vagy ide és tudj meg többet! Vagy írj egy üzenetet az info@webtervezde.hu címre és én hamarosan válaszolok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük