Skip to content
Év színe 2023

A 2023-as év színe – ’Viva Magenta’

A Pantone Intézet, mint minden évben úgy 2023-ban is megválasztotta az év színét – ami a ’Viva Magenta’ fantázianevet kapta. A 2023-as év színe több szempontból is különleges és érdekes választás, amiről részletesebben ebben a bejegyzésben olvashatsz.

A Pantone-ról bővebben

A Pantone egy szín és formatervező cég, aminek múltja egészen az 1950-es évekig nyúlik vissza. A vállalkozás indulásakor a cég színkártyákat gyártott kozmetikai cégek számára. Ezekben az időkben nem voltak még egységes színrendszerek, így a grafikai termékek tervezése és nyomdai előállítási munkálatok során (az adott nyomdában alkalmazott módszerektől függően) nagyon különböző tónusú színek jöttek létre.

Ezt a problémát ismerte fel Lawrence Herbert, aki a Pantone cég akkori alkalmazottja volt. 1962-ben ő lett a vállalkozás tulajdonosa és 1963-ban kifejlesztette a Pantone Illesztő Rendszert, ami ezt a problémát megoldotta a sztenderdizált színskála révén.

Év színe 2023 - Pantone színskála
Év színe 2023 – Pantone színskála

Ennek a rendszernek köszönhetően a grafikai tervezés és a nyomdai kivitelezés között sikerült a legnagyobb egyezést elérni a színek tekintetében, így ez igazán forradalmi megoldásnak számított.

Az elmúlt évtizedekben a Pantone folyamatosan fejlesztette a színrendszerét és több iparágra is kiterjesztette azt (csomagolóipar, autóipar, festékgyártás stb.).

A Pantone színskáláival biztosan találkoztál már Te is, mert általában egy legyezőként összekapcsolt, hosszú, keskeny kártyalapokból áll, amelyeken több ezer színt találhatsz adott kóddal ellátva, ami jelzi, hogy hogyan is lehet előállítani. A színrendszernek köszönhetően számos egyedi és különleges szín állítható elő.

Az év színe – korábbi évek „győztesei”

A Pantone cég 2010 óta választja ki az év színét. A vállalat célja, hogy egy színnel válaszoljon az adott év kihívásaira, azokra a globális folyamatokra, amelynek mindannyian a részesei vagyunk. Mindig reagál az adott korra, a legfontosabb történésekre és az előttünk álló évre, kihívásokra.

Eddig összesen két alkalommal fordult elő, hogy egy adott évben két színt is jelöltek az év színe címre.

Nézd meg az elmúlt évek színeit a lenti képen.

Év színe 2023 - korábbi évek győztesei
Év színe 2023 – korábbi évek győztesei

A 2023-as év színe – a kiválasztás folyamata

Az adott év színét évről-évre alapos és összetett kutató-elemző munkával választják ki. A Panton szakemberei számára a legmeghatározóbb forrás a négy híres divathét (London, New York, Párizs, Milánó). A divathetek alapos vizsgálata mellett tanulmányozzák a világ divatfővárosainak utcai divatját, a zeneiparban/filmvilágban/médiában/kortárs képzőművészetben és lakberendezésben uralkodó trendeket, irányzatokat.

Plusz érdekesség, hogy ezek mellett még az olyan területeket is megvizsgálják, mint a turizmus vagy éppen az autógyártás.

Az idei év színének kiválasztási folyamata ez eddigiektől eltérően történt. Most először történt ugyanis, hogy a 2023 év színét a mesterséges intelligencia segítségével keltették életre. A folyamat során a cég színszakértői egy szöveges jellemzést készítettek, ami alapján a ’Midjourney’ nevű mesterséges intelligencián alapuló képalkotó/generáló program kialakította a végleges színt.

Év színe 2023 - Viva Magenta
Év színe 2023 – Viva Magenta

Ugyanakkor a Pantone szerint a választást a természet is ihlette: „A szín hasonlít a kárminvöröshöz, amely egy természetes színfestő- és adalékanyag, amit a bíbortetű nőstény egyedeiből nyernek ki.”

A szín a hideg és meleg színárnyalatok között teremt egyensúlyt, ez a kettőség pedig utal arra is, hogy a világ a fizikai és a virtuális tér, a természet és a technológia között éppúgy egyensúlyoz.

A Viva Magenta egy „bátor és rettenthetetlen, de nem agresszív árnyalat, ami örömet és optimizmust sugároz.” Ahogy a Pantone fogalmazott: „Erőteljes és erőt adó, élénk piros, amely gátlástalan kísérletezésre és önkifejezésre sarkall. A merész, szellemes és mindenkit magába foglaló Viva Magenta mindent és mindenkit ugyanolyan lázadó lélekkel fogad”.

A ’Viva Magenta’ egyúttal a megnyugvást, a bizalmat és a kapcsolatot is jelképezi a világjárvány közepén, ami éppen körülvesz bennünket.

Idei trendek – összefoglalás

A Pantone Intézet által kiválasztott színek nagy hatással vannak a divatvilágra, a lakberendezésre, a filmiparra, és még a zeneiparra is, így minden bizonnyal elég sűrűn fogunk találkozni ezzel a színnel 2023-ban.

Érdemes ’nyitott’ szemmel járni és felfedezni a különböző iparágakban, trendekben a ’Viva Magenta’ hatását.

Neked, hogy tetszik ez a szín? Neked melyik ’év színe’ tetszik a legjobban?

Kövesd a Webtervezde híreit, mindennapjait Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük