Skip to content
A 2024-es év színe

A 2024-es év színe – ’Peach Fuzz’

A Pantone Intézet idén december elején is megválasztotta azt a színt, ami az elkövetkezendő évünket jellemezni fogja. A 2024-es év színe a ’Peach Fuzz’, azaz ’Barackpihe’ fantázianévre hallgat – ami egy könnyű, gyümölcsös, barackos árnyalat lett.

Ez a szín nagy valószínűség szerint sűrűn megjelenik majd a divatvilág kifutóin, a dizájn termékek színeiben, de hatással lesz még a filmiparra és a zeneiparra is. Nézzük idén hogyan történt a kiválasztási folyamat!

A 2024-es év színe – a kiválasztás folyamata

A Pantone idén már 25. éve választja ki az év színét, így ez a hagyomány már hosszú ideje a vállalat részét képezi. A szakértők minden évben igyekeznek olyan színt kiválasztani, ami a legjobban kifejezheti az előttünk álló évet és annak kihívásait.

A kiválasztás folyamatát és az eredményhirdetést mindig nagy figyelemmel kísérik a különböző médiumok. A Pantone Intézet nagy körültekintéssel és hosszadalmas vizsgálódás eredményeképpen dönti el, hogy melyik színárnyalat lesz a győztes.

Leatrice Eisman, a Pantone színspecialistája egyik nyilatkozatában azt mondta, hogy az elmúlt 3 évben az optimizmust, a bátorságot és azt erőt szerették volna közvetíteni az adott színnel, mert a mostaniakhoz hasonló években ezekre nagy szükségünk van. Utalt itt a világjárványra és az azt követő eseményekre.

Idén is egy alapos és összetett kutató-elemző munka képezte a kiválasztás részét. A 4 nagy divathét (London, New York, Párizs, Milánó) vizsgálata mellett a zeneipart, filmvilágot, képzőművészeteket és a lakberendezési trendeket, irányzatokat is vizsgálták.

Ezek elemzését követően a Pantone két alkalommal szervezett titkos találkozókat, a 30 különböző nemzetet felölelő úgynevezett ’színstandard’ csoportjainak. A csoporttagok a találkozókon egymás előadásait meghallgatva tanácskoztak, majd döntötték el, hogy melyik szín legyen a győztes. A kiválasztási folyamat évről-évre így zajlik.

Ez a barackos színárnyalat már a divathetek 2024-es tavaszi/nyári trendjeit bemutató idei kifutóin is fontos szerepet kapott. Érdekesség, hogy a Pantone szakembereinek nyilatkozata szerint nem ez volt a fő inspirációjuk a szín kiválasztásakor. Beyoncé egy még a 2016-os MET gálán viselt latex ruhája szolgáltatott ihlettel. Az énekesnő ruhaválasztását akkor sokan nem értékelték, azonban a szakembereket pont ahhoz nagyon hasonló üde és finom színárnyalatot ünneplik idén.

A 2024-es év színe
Forrás: Peach Fuzz (Forrás: Pantone Intézet)

A 2024-es év színe – mit lehet róla tudni

A 2023-as év színének kikiáltott ’Viva Magenta’-val még azt ünnepelték a szakemberek, hogy kilábaltunk az elmúlt évek rosszkedvéből és nehézségeiből. Most azonban úgy érezték, hogy jövőre vélhetően megint számos olyan dolog fog történni körülöttünk, amikoris szükségünk lesz a csendre, a nyugalomra és a pihenésre.

A Pantone színspecialistájának nyilatkozata szerint a 2024-es színnek olyannak kellett lennie, ami meleg és barátságos. Megjelenésével pedig az egymás iránti együttérzésre és empátiára hívja fel a figyelmet.

Leatrice Eisman a ’Peach Fuzz’-ról, annak hátteréről így nyilatkozott: „Ez egy meleg, finom, szinte simogató árnyalat, ami azt fejezi ki, hogy a következő évben minden korábbinál nagyobb jelentősége lesz egymás megértésnek, az emberi érintésnek és annak, hogy finoman bánjunk egymással. A színnek, amelyet a 2024-es év Pantone színének választottunk, ki kellett fejeznie azt a vágyunkat, hogy közel akarunk lenni azokhoz, akiket szeretünk, és azt az örömöt is, amit akkor érzünk, amikor megengedjük magunknak, hogy élvezzük a csendes, magányos pillanatokat is.”

A 2024-es év színe
Forrás: Peach Fuzz (Forrás: Pantone Intézet)

Összefoglalás

A Pantone Intézet által kiválasztott színek mindig nagy hatást gyakorolonak a divatvilágra, a filmiparra, a zeneiparra, de még a turizmusra, vagy az autóiparra is. 2024-ben tehát sűrűn felbukkan majd ez a barackos színárnyalat a fenti területeken.

Ugyanakkor ezek a színek a mi érzelmeinket, lelki állapotunkat is befolyásolják, kihatnak teljesítményünkre, döntéseinkre. A színek pszichológiájával, jelentésével és fontosságával én is foglalkoztam egy korábbi bejegyzésemben – ha érdekel a téma olvasd el ezt is.

Az idei szín kiváló választás a melegségével és finomságával, amivel nyugalmat áraszt felénk. Te mit gondolsz erről? Neked, hogy tetszik az idei győztes?

Ha érdekelnek a korábbi évek győztes színei, a Pantone múltja és a tavalyi ’Viva Magenta’ kiválasztásának folyamata, akkor kattints erre a bejegyzésemre, mert részletesen foglalkoztam a témával.

Kíváncsi vagy a Webtervezde háza táján zajló eseményekre, mindennapokra, éppen aktuális munkáimra? Akkor kövess Facebookon és Instagramon is!

A Webtervezde szolgáltatásairól bővebben itt találsz információt, további hasznos tartalmakért pedig látogass el ide.

Ha pedig úgy határozol bizalmat szavazol nekem, hogy közösen dolgozhassunk, úgy írj egy üzenetet az info@webtervezde.hu címre és beszéljünk a terveidről!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük