Skip to content
Látogatói adatok elemzése hőtérképes teszt segítségével

Mi az a hőtérképes teszt és hogyan segíthet Neked?

A látogatói statisztikák elemzése egyaránt hasznos egy újonnan létrehozott és egy régebb óta működő weboldal esetében is. Ezeknek az adatoknak a segítségével egyre jobbá és jobbá tehetjük az oldalunkat, könnyedén fejleszthetjük és módosíthatjuk az igényeknek megfelelően. A hőtérképes teszt ehhez nyújt plusz segítséget Számunkra!

Ha látogatói statisztikákról, felmérésekről van szó a legtöbb esetben a Google Analytics az, amit mindenki ismer és használ az adott weboldalon.

Ennek a segítségével pontosabb képet kaphatunk arra vonatkozóan, hogy honnan, milyen eszközről érkeztek a weboldalunkra, mennyi időt töltöttek az oldalon/aloldalakon átlagosan, milyen területekről érkeztek, hány új látogatója van a weboldalnak és még sorolhatnám.

Azonban azt már nem látjuk ezekből az adatokból, hogy merre jártak az oldalunkon, hova próbáltak kattintani a látogatók, mennyit görgettek le 1-1 tartalomhoz, melyek az adott oldal fő fókuszpontjai stb. Ezeket az információkat a hőtérképes teszt segítségével nyerhetjük ki. Érdemes is megnézni az oldalunkat/oldalainkat!

Számomra az egyik legérdekesebb módszer egyike!

Mi az a hőtérképes teszt és hogyan működik?

A hőtérkép vizuális formában jeleníti meg Nekünk a látogatói tevékenységeket a weboldalunkon, különböző színeket alkalmazva. A hőtérkép piros színnel jelöli azokat a területeket, amelyek a leginkább lekötik a figyelmet – ezek az úgynevezett „forró” területek. Kék színnel pedig az úgynevezett „hideg” területeket jelöli, amik már kevésbé érdekesek a látogatóinknak.

Az alábbiakban a Hotjar nevű program által nyújtott teszteket láthatod. A program ingyenes és fizetős formában egyaránt elérhető.

A hőtérképes tesztekből többféle is létezik, amelyeket hasznosítani tudunk:

Görgetési hőtérkép („scroll”): azt mutatja meg, hogy a Látogatók hány százaléka görgetett a weboldal bizonyos szakaszaihoz. Színátmenetekkel jelzi Számunkra, hogy hol akadt el, veszítette el az érdeklődését a látogató. Lásd bal szélső képen.

Kattintási hőtérkép („click”): azt mutatja meg, hogy melyik területekre, hova kattintottak a látogatók. Szintén színekkel jelölve – piros színnel jelölve a sűrű területet, ahova a legtöbbször kattintottak, kék színnel pedig ahova kevesebbszer. Lásd a jobb szélső képen.

Egérmozgást megjelenítő hőtérkép („move”): ez pedig azt mutatja meg, hogy a látogató egérmutatója merre felé mozog miközben olvassa a tartalmat, böngészi a weboldalunkat. Piros színnel jelöli Nekünk azt a területet, ahol sokat időzik az egérmutató.

Videófelvétel („recording”): ez a teszt pedig videó formájában rögzíti a látogatók tevékenységét, miközben a weboldalunkon jár. Így visszanézve megtudhatjuk, hogy mit csinálnak pontosan.

Hogyan alkalmazhatod a saját weboldaladon?

Néhány lépés az egész, hogy a Hotjar működésbe lépjen a weboldaladon és elkezdje gyűjteni az adatokat. Elsőként látogass el a weboldalra, majd a regisztrációt követően (vagy saját fiókot hozol létre, vagy gmail fiókkal regisztrálsz) hozzá kell adnod a weboldalad a rendszerhez.

Miután ez megtörtént automatikusan megjeleníti Neked azt a kódrészletet, amit el kell helyezned a weboldalon. Ezt manuálisan, vagy Google Tag Manager segítségével is megcsinálhatod.

Ezt követően kell egy kis idő, hogy az adatok gyűjtése és feldolgozása megtörténjen. Utána nincs más hátra, mint hogy elemezd az adott oldal/aloldalak eredményeit, amiket külön-külön is megadhatsz a rendszerben.

Számos dolgot beállíthatsz (pl. hány napra visszamenően mutassa Neked az adatokat, adhatsz meg személyeket, akik szintén hozzáférnek ehhez a fiókhoz és az adatokhoz, beállíthatod, hogy a Te IP címedet ne vegye bele az elemzésbe stb.). Egyébként az oldal automatikusan feldob egy útmutatót is, ami végig vezet a folyamatokon és számos videós segédlet is a rendelkezésre áll, így igazán könnyű dolgunk van.

Mindenképpen érdemes használni a programot és elemezni az adatokat, mert nagy segítséget nyújt a weboldal kialakításához. A legjobb, hogy ingyenesen kipróbálhatod a Hotjar programját!

És ki ne lenne kíváncsi arra, hogy mit csinálnak a látogatók a weboldalon? ?

Te kipróbáltad már?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük