Skip to content
Blog írás előnyei

A blog írás előnyei – több van, mint gondolnád

Előző blog bejegyzésemben a legnépszerűbb marketing eszközök kerültek bemutatásra és a saját weboldal előnyeiről olvashattál bővebben. Amikor azt a bejegyzést készítettem elő (illetve amikor már nagyban dolgoztam rajta) megfogalmazódott bennem, hogy érdemes lenne a listán szereplő blogról– ami szintén népszerű marketing eszköz- és a blog írás előnyeiről is alaposabban írni, ami egyre felkapottabb a vállalkozások körében.

A blog írás könnyen elkezdhető, ha a weboldaladon még nincs akkor se aggódj, nem túl bonyolult bloggal is kibővíteni az oldaladat. Persze egy kis utána járást igényel, hogy megtanuld milyen szempontok szerint érdemes blogolni, milyen céllal, de alapvetően előképzettség nélkül is belevághatsz. Idővel pedig egyre jobban belejössz és fejlődsz majd! Csak el kell kezdeni!

De miért is éri meg blogolni? Miért indítsd el vállalkozásodhoz a blogot is? Milyen előnyei vannak? Ezekre a kérdésekre kapsz majd választ a későbbiekben.

Mi az a blog?

Elég sűrűn halljuk a blog szót, mert egyre többen indítanak sajátot, akár csak hobbiból vagy a vállalkozásukhoz kapcsolódóan (biztos vagyok benne, hogy a környezetedben is akadnak jó néhányan, akik foglalkoznak ezzel), de tudod, hogy mit jelent egészen pontosan ez a kifejezés?

A blog alapvetően egy olyan weboldal, amin folyamatosan, bizonyos időközönként, friss tartalom (bejegyzés) jelenik meg és ezek együttesen sorozatot alkotnak. A bejegyzések pedig általában nyilvánosan elérhetőek mindenki számára. A hangnem sokkal közvetlenebb egy blog esetében és az olvasókkal kétirányú beszélgetéseket alakíthatsz ki (hozzászólások engedélyezése révén). 

A blog szó a „weblog” szóból ered, ami a „web” és a „log”, vagyis napló összekapcsolása. Az idő előrehaladtával ez a két szó összemosódott és lerövidült, így lett végül egyszerűen csak „blog”.

A témát tekintve igen változatos témájú blogokkal találkozhatsz (pl. személyes, szakmai, vállalati, hírblog stb.).  Ami most azonban részünkről érdekes, hogy miért is indítanak annyian blogot és milyen előnyökkel jár, ha Neked is van egy?

Blog írás elkezdése

A blog írás előnyei:

 • Kiváló platform arra, hogy megoszd gondolataidat, tudásodat az online közösséggel, hasonló gondolkodású emberekkel és kapcsolatba léphess Velük. Közösséget építhetsz.
 • Bemutathatod a szakmádat, szakmai készségeidet – hogyan dolgozol, milyen eszközökkel, útmutató, hogy hogyan használják a Te termékeidet a vásárlók, te hogyan állsz Neki egy feladatnak stb. Ezeket mind kifejheted és ezáltal jobban megismerhetik vállalkozásodat és a munkádat az érdeklődők. Professzionális és segít a bizalom építésben.
 • Forgalmat generálhatsz a weboldaladra. 1-1 jó blog bejegyzéssel sok érdeklődőt vonzhatsz be és terelhetsz a weboldaladra.
 • SEO (keresőoptimalizálás) – A Google értékeli a friss, részletekbe menő tartalmakat. Persze némi utána járást is igényel a dolog, de az adott kulcsszóra jól megírt, minőségi blogbejegyzést a Google idővel felfedezi és a választott keresőkifejezésre egyre előrébb kerülhetsz a találati listákon. Azok a személyek pedig, akik a keresőben találnak rá a blogbejegyzésedre és segítséget kapnak biztos, hogy nagyon hálásak lesznek! Vonzani fogod a célközönséget!
 • Alacsony költség – Egy blog indítása, működtetése minimális költségekkel jár, könnyen kialakítható már egy adott weboldalon.
 • Tájékoztathatod a célközönséget a vállalkozásoddal kapcsolatos újdonságokról, fejlesztésekről és erről bővebb információt is nyújthatsz számukra.
 • Ingyen jöhetnek érdeklődők az oldaladra! Az olvasói kör tovább bővülhet, ha releváns, célközönségnek szóló, minőségi tartalmat osztasz meg, amiket rendszeresen frissítesz újabbnál-újabbakkal. A megosztásokkal pedig egyre több érdeklődőkhöz juthatsz el.
 • Új emberekkel léphetsz kapcsolatba, akiket hirdetéssel lehet nem érnél el és kapcsolatot építhetsz a célközönséged tagjaival. Később hűséges rajongókká is válhatnak.
 • Bevételszerzés – Ma már egyre több vállalkozás ismeri fel a blogírás és a tartalommarketing előnyeit a termékek eladásának fellendítésére, ügyfelek elérésére. A blogoddal, annak segítségével jövedelmet tudsz szerezni.
 • Előny a versenytársakkal szemben – A blog segítségével előnyre tehetsz szert! Növelheted a saját márkád, termékeid ismertségét, a feliratkozók számát. Betekintést nyújthatsz a vállalkozásod életébe, mindennapjaidba ezáltal bizalmat építhetsz ki az érdeklődőkben.
 • Célközönség tanítása, tanácsadás: Ha egy, a problémájára jól megírt tippel, tanáccsal tudod segíteni a célközönségedet, és a későbbiekben is hasznos tartalmakat találnak a blogodban, akkor annál valószínűbb, hogy visszatérő látogatóid lesznek. Előbb vagy utóbb pedig megvásárolják a termékedet/szolgáltatásodat is.
 • Bárhol, bármikor csinálhatod, így rugalmasan tudod alakítani vállalkozás mellett.
A blog írás tartalmi része

Tartalom, forgalom, idő:

A blogolás segítségével könnyedén szerezhetsz érdeklődőket, akikből utána vásárlók válhatnak. Persze ehhez fontos kiemelni, hogy minőségi tartalmat kell készítened, hogy minőségi forgalmat szerezz és ehhez bizony idő szükséges. A blogolás hosszabb távon térül meg számodra, azonban célravezető.

Ahogyan minden készség, úgy az íráskészség is fejleszthető. Az idő előrehaladtával, ha rendszeresen posztolsz a blogodon és elemzed az eredményeket, változtatsz ezeknek megfelelően, gyorsan belejössz majd a dologba!

Ha mindezt szenvedéllyel, odafigyeléssel csinálod, akkor biztos, hogy sikereket érsz majd el. Kezdd el mihamarabb és használd ki a blog írás előnyeit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük