Skip to content
Webtervezde - első évem

1 éves a Webtervezde – Hogyan telt az első évem?

2022 áprilisában indítottam útjára saját vállalkozásomat, a Webtervezdét és ugrottam fejest a vállalkozói létbe. Az első „születésnapom” számomra egy fontos mérföldkő, így arra gondoltam, hogy megpróbálom ebben a bejegyzésben összefoglalni mindazt, ami történt a vállalkozásom körül, és körülöttem.

Nehéz összefoglalni csupán pár mondatban egy teljes évet, így ez egy hosszadalmasabb bejegyzés lesz részemről. Igyekszem bemutatni az elmúlt év tapasztalatait, fejleményeit és kihívásait. Bízom benne, hogy lesznek részek, amik újonnan induló vállalkozóknak (ha te is épp ebben a cipőben jársz) is hasznosak, inspirálóak lehetnek.

Ha kíváncsi vagy mi történt velem és a Webtervezde körül az elmúlt év során, és szeretnéd „külsősként” szemlélni más történetét, akkor tarts velem!

A Webtervezde indulása és az első lépések

Amikor belevágtam a saját vállalkozás létrehozásába teljesen a nulláról kellett kezdenem – előtte nem volt ügyfélköröm, nem hirdettem magamat és a vállalkozásomat sem. Az arculatom és a weboldalam készen állt, hiszen az egyben a záró vizsga munkám is volt a webdesigner tanfolyamhoz, amit a vállalkozás indítása előtt végeztem el.

A közösségi média felületekre szánt kreatívokat (első poszt(ok), borítókép, profilkép stb.), szövegezéseket és az egyéb induláshoz szükséges dolgokat pedig még ez „éles bevetés” előtt megcsináltam. Így már „csak” az elindulás és az első ügyfelek megszerzése volt hátra.

Az első bejegyzésem, ami egyben a vállalkozásom bejelentése volt, a Facebookon történt. Készítettem egy bejegyzést a vállalkozásom profilján, majd ezt osztottam meg a privát profilommal is. Ez a bejegyzésem több, mint 40 megosztást kapott és közel 5 ezer embert ért el – ha érdekel a statisztikai része is. Ez úton is szeretném megköszönni mindenkinek a megosztásokat! 😊

Ezeknek a megosztásoknak köszönhetően érkezett be az első fizetős megbízásom is – előtte egy pályamunkát készítettem, erről itt írtam bővebben. Az első feladatom tehát logó készítés volt pelenkatorta készítő vállalkozás (Baba Dinasztia) részére. A Baba Dinasztia számára készített munkámat már nemcsak poszt formájában, hanem blogbejegyzésként is közzétettem és megosztottam, ami a teljes munkafolyamatot bemutatja. Ezt itt tudod bővebben is elolvasni.

Ezt követően egy szerencsés véletlennek köszönhetően (és ehhez kicsit visszább kell ugrani az időben) keresett fel Csanádi Ildikó, a Csanádi Style tulajdonosa, a weboldala újratervezésével/redesignjával kapcsolatban. Történt ugyanis, hogy még a vállalkozásom elindítása előtt – hogy mindenre készen álljak – elküldtem az egyik helyi nyomdába a névjegykártyámat. És pár napra rá már jött is az üzenet Ildikótól.

A Csanádi Style új weboldala

Mint később megtudtam, Ildikó ismerősének feladata volt a névjegykártyám elkészítése, aki tudta, hogy Ildikó éppen webdesignert keres, így „összekötött” minket. Az egyeztetéseket és az előkészületeket követően pedig már el is tudtuk kezdeni a munkálatokat – ekkor pedig már elindult a Webtervezde.

Ezeket a munkálatokat követően többségében ajánlások útján, illetve ismerősi körből érkeztek a különböző megbízások – weboldal készítés, weboldal redesign, webshop készítés, logó és arculattervezés. Itt megtudod nézni eddigi munkáimat, illetve az adott szolgáltatások aloldalán. Emellett pedig már bőven futottak a Facebookon különböző hirdetéseim, így azokból is érkeztek megkeresések, érdeklődések.

Folyamatos önfejlesztés, tanulás – interjú

Azt már a legelején tudtam, hogy szeretném tovább fejleszteni tudásomat nemcsak a szakterületemen belül, de olyan területekre is fókuszálva, amelyek további szolgáltatások nyújtására adnak lehetőséget. Mindemellett szerettem volna, ha a lehető legtöbb igényt megtudom oldani „házon belül”. Így alakult, hogy időközben további 2 tanfolyamot is elvégeztem – kiadványszerkesztést és karakterkészítést.

Ezzel a friss tudással a birtokomban egy pályázaton is részt vettem ’Alkotó hallgatók’ címmel. A pályázati anyagom egy általam szerkesztett magazin és egy kedves illusztráció volt, különböző karakterekkel – amikkel elnyertem az első helyezést, az azzal együtt járó díjazást és a különböző felületeken/formákban történő megjelenést.

Webtervezde - Alkotó hallgatók pályázat
Webtervezde – Alkotó hallgatók pályázat

A volt képzőhelyem figyelemmel kísérte a munkámat/haladásomat és 2022 októberében felkértek egy interjúra, hogy szerepeljek a frissülő, bővített, „Akikre büszkék vagyunk” kiadványukban egyúttal mutassam be a Webtervezde eddigi útját. Hogyan kezdtem a vállalkozásomat, válogassak eddigi munkáimból, amit szívesen megmutatnék, és mit tanácsolok azoknak, akik ezen a szakmán gondolkoznak.

Ezt hatalmas megtiszteltetésnek éreztem, nagyon boldog voltam, hogy szerepelhettem a kiadványukban és hogy követték a munkásságomat. Ezekről az élményeimről itt is olvashatsz.

A tanulás és a fejlesztés továbbá kiterjedt a vállalkozásomra és a munkafolyamatokra is –kerestem azokat a megoldásokat, amik időt, energiát spórolnak meg nekem és könnyebbé tesznek bizonyos lépéseket. Így sok új online felülettel és applikációval kísérleteztem és építettem be a munkámba.

Mindemellett a tartalomstratégia kidolgozása, a különböző hirdetések hatékonyabbá tétele, a weboldalam fejlesztése, friss munkák publikálása, blog bejegyzések, kreatívok készítése mind-mind a munkám részévé váltak. Nemcsak webdesignhoz kapcsolódó feladatokat kellett ellátnom és megtanulnom az elmúlt időszakban.

Az is fontos volt számomra, hogy az ügyfelekkel történő közös munka minél gördülékenyebb és hatékonyabb legyen. Egészen az árajánlatkéréstől kezdve, az online konzultációig, a munkafolyamat lezárásáig. Így tehát volt feladatom bőven a megbízások teljesítése mellett is.

A Webtervezde új szolgáltatása – esküvői weboldal készítés

2023 márciusában elindítottam az új szolgáltatásomat, az esküvői weboldal készítést. Az esküvői weboldal célja, hogy praktikus, látványos és kreatív online meghívóként szolgáljon a házasulandó pároknak. Erre szerelem projektként gondolok, mert már egy ideje kacérkodtam a gondolattal és merőben eltér az eddigi munkáimtól, azok felépítésétől, kialakításától.

Éppen ezért ennek egy külön weboldalt hoztam létre, ami csak ekörül a téma körül forog. Így született meg ez a weboldalam. Így már ebben is tudok segítséget nyújtani 😊

Ami még szuper volt ebben a projektben, hogy volt ügyfeleimmel, esküvőszervezőkkel dolgozhattam. Ők voltak segítségemre az oldal tartalmi kidolgozásában és felépítésében. Szeretném ismételten megköszönni nekik (Szabó-Bandrus Ágnes – Our Wedding és Fodorné Buth Petra – FBP Gyöngystúdió) az ötleteket és észrevételeket!

Tapasztalatok, kihívások

Az elmúlt egy évben meg kellett tanulnom, ki kellett alakítanom egy olyan napi rendet, ami a leghatékonyabb és a legjobban működik számomra. Ez kihívást jelentett, ugyanis nem maradt meg az a „tipikus” 8 órás munkakeret és folyamat, mint a korábbi alkalmazotti viszony esetében. Nem kellett korábban kelnem, hogy utazzak, nem kellett annyit tervezni a reggeleket/készülődni, mivel otthonról dolgozom. Teljes egészében felborult az a napirendem, ami ez előtt „megszokott” volt.

Ettől függetlenül persze megszabtam egy reggeli rutint, illetve munkavégzést, hogy legyen kerete a napnak és hatékony legyek. Mivel az addigi munkafolyamatoktól merőben más munkafolyamatok zajlottak, illetve zajlanak, más típusú a szellemi igénybevétel, terhelés, ezt is meg kellett „szoknom”.

Ennek megfelelően igyekeztem mindig előre megtervezni a hetemet (egy külön táblázat segítségével) és felosztani a feladatokat. Mi az, ami a következő hétre a legfontosabb, azzal milyen ütemben tudok haladni – mi szükséges az adott projekthez, és azok hogyan haladnak – mi az, ami rám vár, mi az, ami az ügyfélre stb. 

Egy-egy hosszabb feladatot, például blogbejegyzés írást/design kialakítást megszakítottam más típusú munkálatokkal, hogy egy kicsit kizökkenjek és más típusú munkát végezzek. Ki kellett tapasztalnom, hogy vagyok hatékonyabb. Ehhez az időbeosztáshoz és tervezéshez igyekszem tartani magam azóta is. Persze olykor előfordul, hogy késő estig dolgozom, mert megszáll az ihlet.

A rugalmasság tehát egy részről jó, mert nincs fix munkaidő – ha kell eltudok menni ügyet intézni, kutyát sétáltatni, hosszabb szünetet tarthatok stb. Nem mondja meg senki mikor, mit csináljak és hogyan. Ugyanakkor nehezebb elvonatkoztatni egy-egy feladattól, nehezebb „letenni” a munkát.

Minden az én felelősségem, magamnak kell szervezni a dolgokat és megoldani a kihívásokat. Meg kellett találnom az egyensúlyt a munka és a magánélet között.

Természetesen van még hova fejlődni minden téren, mindig jönnek újabb kihívások, amiket meg kell oldani, de már ez alatt az 1 év alatt is rengeteget tudtam fejlődni és tanulni magamról.

Jövőbeli tervek

A 2023-as évre vonatkozóan több célt és tervet is kitűztem magam elé. Ennek része volt az esküvői weboldal szolgáltatásom elindítása, újabb közösségi média profil(ok) kialakítása, plusz tartalmak gyártása, újabb tanfolyamok elsajátítása, újdonságok kialakítása és fejlesztése.

Terveim között szerepel egy gyakorlatias útmutató elkészítése is, ebook formájában – és ezen már el is kezdtem a munkálatokat – ennek részleteiről a későbbiekben hírt fogok adni! 😊

Továbbra is szeretném folytatni a saját illusztrációk/karakterek készítését (1-1 jeles alkalomra, ünnepnapra), ami már-már hagyomány részemről, ezzel egy kis vidámságot, kedvességet csempészve a mindennapokba.

Összefoglalás

Az első évem tehát a megbízások teljesítése mellett vállalkozásfejlesztéssel és önmagam fejlesztésével is telt. Az információgyűjtés és tanulás a mindennapjaim részévé váltak – ahogyan a napi rutin és a feladatok hatékony kialakítása, ütemezése is. Nagy hangsúlyt fektettem az ügyfelekkel történő kommunikációra és hogy a közös munkavégzés minél hatékonyabb legyen. Ezáltal pedig valóban minőségi szolgáltatást nyújthassak.

Az éves összefoglalóm részeként összegyűjtöttem néhány adatot, ami érdekelhet téged is:

Facebook követők száma: 144 követő

Facebook posztok száma: 134 bejegyzés

Saját illusztrációk/karakterek száma: 11 darab

Instagram követők száma (habár ezt csak 2023-ban indítottam útjára): 50 követő

Instagram posztok száma: 28 bejegyzés

Blog bejegyzések száma: 29 darab

Születésnapi akció

Most, hogy 1 éves lett vállalkozásom, a Webtervezde és ez számomra egy nagyon fontos mérföldkő, ezért születésnapi akcióm keretén belül MINDEN szolgáltatásomra 15% kedvezményt biztosítok. A kedvezmény az alábbi szolgáltatásokra mind beváltható: weboldal készítés | webshop készítés | esküvői weboldal készítés | logó készítés | arculattervezés | kiadványszerkesztés | weboldal karbantartás.

Akció időtartama: 2023.04.30.

Webtervezde - első évem
1 éves a Webtervezde – születésnapi akció

Ha úgy határozol bizalmat szavazol nekem, hogy közösen dolgozhassunk, úgy írj egy üzenetet az info@webtervezde.hu címre és beszéljünk a terveidről!

Ha pedig kíváncsi vagy a Webtervezde háza táján történő eseményekre, mindennapokra, munkáimra megtalálsz Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük